historia le¿ajska

Niezale¿ne forum dla fascynatów dziejami Lezajska

#1 2014-02-19 17:47:55

Ursi

U¿ytkownik

SkÄ…d: Pomorze
Punktów :   

Wojskowa i wojenna korespondencja braci Lejów

Jest mi niezmiernie mi³o mog±c poinformowaæ, ¿e w³a¶nie ukaza³a siê ju¿ moja nowa ksi±¿ka.

Jest to opracowanie korespondencji czterech braci z Gillershofu ko³o Le¿ajska. Niewielk± czê¶æ zbioru opublikowano w 2009 r. w pracy zbiorowej „Le¿ajskie drogi do niepodleg³o¶ci”, która — jak mi wiadomo — rozesz³a siê bardzo szybko i jest praktycznie niedostêpna.

W³adys³aw, Stefan, Piotr i Jan trafili do jaros³awskich 90. Pu³ku Piechoty i 34. Pu³ku Piechoty Landwery.

Przywo³am fragment przedmowy, któr± napisa³ dr hab. Micha³ Baczkowski, prof. UJ:

S³awomir Ku³acz podj±³ siê trudnego zadania opracowania i opublikowania korespondencji rodziny Lejów spod Le¿ajska z czasu ich s³u¿by w c. k. armii oraz w niewoli rosyjskiej. Jego bohaterami s± przedstawicielami nie¼le wykszta³conej i do¶æ zamo¿nej rodziny ch³opskiej (Jan Leja wystêpuje jako jednoroczny ochotnik, a wiêc po zdanym egzaminie maturalnym).[...] Widaæ, ¿e pisz±cy, tak ¿o³nierze, jak i ich rodzina, byli zaznajomieni z nowinkami technicznymi, o czym ¶wiadcz± m. in. wzmianki o telefonie, czy te¿ nalegania matki, by s³u¿±cy w wojsku syn wysy³a³ do domu telegramy. Z tekstu pierwszych kartek widaæ wyra¼nie, ¿e zmobilizowani ¿o³nierze wierzyli, ¿e wojna bêdzie krótkotrwa³a. St±d te¿ wynika³o ich zainteresowanie przebiegiem prac polowych, rekwizycjami koni przez wojsko w rodzinnej wsi itp. Tre¶æ korespondencji pocz±tkowych tygodni wojny wskazuje na optymizm panuj±cy w¶ród ¿o³nierzy oraz na nie najgorsze zaopatrzenie w ¿ywno¶æ i sprzêt. W rezultacie dominuj±ce by³o przekonanie o rych³ym zwyciêstwie. W miarê przed³u¿ania siê wojny te naiwne nieco z³udzenia powoli zanik³y, co w samej korespondencji znajduje swoje odbicie w postaci krótkich komunikatów dotycz±cych jedynie stanu zdrowia oraz losu najbli¿szych.
[...]
Pomimo wszystkich ograniczeñ zwi±zanych z analizowaniem korespondencji wojskowej, publikacja tre¶ci kartek pocztowych rodziny Lejów jest interesuj±cym przyczynkiem do dziejów Polaków w mundurach armii zaborczych podczas I wojny ¶wiatowej. Nie dowiadujemy siê z niej, rzecz jasna, o wielkich wydarzeniach historii, tylko o problemach dotycz±cych mieszkañców galicyjskiej wsi w realiach Wielkiej Wojny. Ta mikrohistoria jest wszak¿e w wielu aspektach ciekawsza od publikacji kolejnych pamiêtników wa¿nych niegdy¶, a obecnie zapomnianych, mê¿ów stanu. Niew±tpliwie najwa¿niejszym wnioskiem wynikaj±cym z lektury bêdzie fakt, ¿e w¶ród galicyjskich mieszkañców wsi by³y osoby, które nie tylko swobodnie w³ada³y piórem, ale tak¿e potrafi³y przelaæ na papier swoje do¶wiadczenia z lat Wielkiej Wojny. Publikowana korespondencja jest wa¿nym przyczynkiem do historii elit wiejskich lat 1914–1918, jej mentalno¶ci i sposobu postrzegania ¶wiata. Na przyk³adzie rodziny Lejów mo¿emy poznaæ, w jaki sposób to ¶rodowisko prze¿ywa³o wydarzenia Wielkiej Wojny.

Ok³adka:
http://s28.postimg.org/pv4pqr2nh/Clipboard01.jpg

Spis tre¶ci:
http://s7.postimg.org/et86w5uzv/Clipboard03.jpg

Ok³adka: miêkka, matowa
Papier: kredowy 90g
Kolor: ca³o¶æ
Ilustracje: ponad 160 + 3 mapy

Sk³ad i opracowanie typograficzne wykona³ Tomasz Idzikowski.

Obecnie jestem posiadaczem i dysponentem ca³o¶ci nak³adu. Osoby zainteresowane otrzymaniem omówionej ksi±¿ki proszê o kontakt: slawomir.kulacz@gmail.com

Z ¿yczliwym pozdrowieniem,
SK

#2 2014-08-28 06:39:21

Ursi

U¿ytkownik

Punktów :   

Re: Wojskowa i wojenna korespondencja braci Lejów

Serdecznie zapraszam na spotkania promuj±ce ksi±¿kê:

5 wrze¶nia – Przemy¶l, I LO im. J. S³owackiego, godz. 9.00
6 wrze¶nia – Sanok, Zamek, Sala Gobelinowa, godz. 14.00
10 wrze¶nia – Le¿ajsk, Biblioteka Publiczna, sala reprezentacyjna, godz. 17.00

Ostatnio edytowany przez Ursi (2014-08-28 06:39:36)

#3 2014-09-10 18:45:00

genek72

Administrator

7248598
Punktów :   

Moich kilka uwag do ksi±¿ki.
Jest kilka b³êdów dotycz±cych rodziny Lejów (str. 7)
1) Jan urodzi³ siê dzieñ pó¼niej tj 29 pa¿dziernika 1888 r http://www.szukajwarchiwach.pl/59/1272/ … eR_VPUFnEg
2) Antonina ur. siê 1 czerwca 1890 r. http://www.szukajwarchiwach.pl/59/1272/ … 4l-9LFP65A
3) Piotr ur. siê 29 czerwca http://www.szukajwarchiwach.pl/59/1272/ … -OMUjZCfmA
4) nie licz±c dzieci zmar³ych mieli jeszcze jedn± córkê - najstarsz± (wg moich informacji) Genowefê ur. w Zo³ynii 24 grudnia 1880 r. W 1904 r. wziê³a ¶lub z Jakubem KApelem z kolonii Burgau ko³o Lubaczowa.
Na zdjêciu ze strony36 (prawym) stoj±cy z ty³u po lewej stronie to chyba Jan Leja http://www.lezajskhistoria.pun.pl/_fora/lezajskhistoria/gallery/2_1410370565.jpg
Na tym zdjêciu pewnie jest b³êdna data bo ju¿ wtedy nie ¿y³.
A siedz±cy to mo¿e Micha³ Kuczek ?http://www.lezajskhistoria.pun.pl/_fora/lezajskhistoria/gallery/2_1410370678.jpg
Pozdrawiam
genek

#4 2014-09-11 17:29:03

Ursi

U¿ytkownik

Punktów :   

Podawa³em wed³ug danych otrzymanych od B. Rupa (on z kolei spisywa³ z akt parafialnych). Datê ur. Piotra podawa³e¶ mi sam... A Genowefa nie pojawia siê chyba nigdzie w korespondencji...

genek72 napisał:

Na zdjêciu ze strony36 (prawym) stoj±cy z ty³u po lewej stronie to chyba Jan Leja

W±tpiê, bo zdjêcie jest z 1915 r., a wtedy Jan by³ jeszcze cywilem. Zreszt± mia³by ju¿ jakie¶ dystynkcje.,

genek72 napisał:

Na tym zdjêciu pewnie jest b³êdna data bo ju¿ wtedy nie ¿y³.

Ale to nie do mnie uwagi, bo to nie moja ksi±¿ka! :-) Zreszt± t³umaczy³em wczoraj, ¿e fotka ta, powszechnie uwa¿ana za ostatni± fotkê Jana, nie mo¿e go przedstawiaæ, bo nie zgadza siê stopieñ i obecno¶æ medali.

genek72 napisał:

A siedz±cy to mo¿e Micha³ Kuczek ?

Tak, to Micha³, mój b³±d.

PS Proszê o pomoc w rozprowadzeniu nak³adu – kiedy siê wyczerpie, ¶wiat³o ujrzy wydanie II, poprawione i uzupe³nione.

Ostatnio edytowany przez Ursi (2014-09-11 20:21:12)

#5 2014-09-15 11:13:26

Ursi

U¿ytkownik

Punktów :   

Mi³o mi poinformowaæ, ¿e ksi±¿ka jest od dzi¶ do kupienia w ksiêgarni NOVA w Le¿ajsku (ul. Mickiewicza 16).

#6 2014-09-16 18:48:35

aord

U¿ytkownik

Call me!
Punktów :   

#7 2014-10-14 12:33:12

Ursi

U¿ytkownik

Punktów :   

Jest kto¶ w stanie ustaliæ datê urodzin Zofii Lejowej?

Potrzebowa³bym jeszcze datê ¶lubu Marianny z Micha³em Kuczkiem.

A ju¿ zupe³n± bomb± by³oby znalezienie daty ¶mierci Jana, mê¿a Zofii.

Ostatnio edytowany przez Ursi (2014-10-14 12:40:23)

#8 2014-10-14 17:13:04

genek72

Administrator

7248598
Punktów :   

Ursi napisał:

Potrzebowa³bym jeszcze datê ¶lubu Marianny z Micha³em Kuczkiem.

27 listopada 1907 r w Giedlarowej.
Jan Leja ju¿ wtedy nie ¿y³, ale ¿y³ w lipcu 1904 r.kiedy to najstarsza jego córka Genowefa wychodzi³a za Jakuba Kapel.
Pozdrawiam
genek

#9 2014-10-16 16:10:52

Ursi

U¿ytkownik

Punktów :   

Dziêki!

Cholera, z t± Gieni± to niez³a zagadka, bo ani s³owem siê o niej nie zaj±knêli w zachowanej korespondencji...

Nie zastanawia Ciê ta rozbie¿no¶æ miêdzy datami urodzin w ró¿nych ¼ród³ach? Zawsze ten jeden dzieñ! B. Rup spisywa³ z akt giedlarowskich, Ty z ¿o³yñskich... To samo z Tupajem! Rydel podaje jeden dzieñ, Ty znalaz³e¶ dzieñ wcze¶niejsz± datê. O co chodzi?

#10 2014-10-16 17:09:22

genek72

Administrator

7248598
Punktów :   

Czasami ludzie myl± urodziny z chrztem

#11 2014-10-17 06:59:10

Ursi

U¿ytkownik

Punktów :   

No ale jak?
Sk±d bierze siê wcze¶niejsza data? W Lejach zwykle podawa³e¶ mi dzieñ pó¼niejsz±, a domy¶lam siê, ¿e bra³e¶ to z ksiêgo narodzin. Chrzest dzieñ przed urodzeniem?
Po drugie -- czy tak wiele dzieci chrzczono ju¿ na drugi dzieñ? My¶la³em, ¿e ¶pieszono siê w przypadku chorowitych...

#12 2015-05-28 11:06:13

Ursi

U¿ytkownik

Punktów :   

Uwaga!

W zwi±zku z tym, ¿e czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze trochê egzemplarzy zosta³o, zaczynam wyprzeda¿: do koñca maja „Wojskowa i wojenna...” kosztuje 10 z³! Przesy³a gratis!

Zapraszam do kontaktu: slawomir.kulacz@gmail.com !

stat4u

Stopka forum

RSS