Niezale¿ne forum dla fascynatów dziejami Lezajska
Witam
Poszukuje informacji od XVII do XIX wieku dotycz±cych cechów rzemie¶lniczych w Le¿ajsku.
Osobi¶cie interesuj± mnie 2 cechy (szewski i garncarski), ale informacje o innych te¿ warto by³oby poznaæ. Poszukujê ¼róde³ i ksi±¿ek o tej tematyce przedstawiaj±cych historiê powstania, dzia³alno¶æ cechów oraz rody rzemie¶lnicze.
Dok³adne badania dotyczy³y w Le¿ajsku jedynie sukienników i to z Podklasztoru. Co do cechów to jest ma³y problem, bo ich dokumentacja sp³onê³a podczas po¿aru Le¿ajska.
Pozdrawiam
genek
Intryguje mnie zapis na stronie http://szkola.interklasa.pl/f038/twor_lud.htm#Garnc
Le¿ajsk. W przesz³o¶ci du¿y o¶rodek garncarski. W XVIII wieku istnia³ tu samodzielny cech garncarski. Ostatnim jego cechmistrzem by³ Karol Tryczyñski zmar³y w 1935 roku. Rzemios³em garncarskim zajmowa³y siê w XIX i na pocz±tÂku XX wieku rody Tryczyñskich, Serafinów, Gdulów i Romañskich. W Le¿ajsku wykonywano szeroki asortyment naczyñ malowanych i glazurowanych oraz siwych, a ponadto kafli piecowych, sterczyn dachowych i dachówek oraz glinianych zabawek.
Sk±d autorzy maj± takie informacje o rodach garncarskich, jesli dokumentacja cechowa sp³onê³a?
Kontynuuj±c w±tek rzemie¶lniczy - rozumiem, ¿e dokumentacja sprzed wieków sp³onê³a, ale czy kto¶ siê orientuje, czy i ew. gdzie, zachowa³y siê dokumenty sporz±dzane przez organizacje rzemie¶lnicze w XIX i XX wieku?
Mnie osobi¶cie interesowa³yby dokumenty Stowarzyszenia Przemys³owego Grupy Kowali i dokumenty Cechu Samoistnych Rêkodzielników Grupy Budowlanej. Kto¶ wie, gdzie takowych szukaæ?