Niezależne forum dla fascynatów dziejami Lezajska
Proponuję zająć się tym tematem .Polecam - Grażyna Stojak - '' Stacja kolejowa Rozwadów '', tam m.in.mapa -'' Kolej lokalna Przeworsk - Rozwadów ,Projekt wstępny,Mapa Generalna , Skala 1:75000, Wiedeń ,marzec 1893 rok '' z podanym żródłem ,gdzie być może znajdą się informacje na temat Leżajska.Pozdrawiam.
Mam fotografie akt z AGAD o tej linii, ale nie mam czasu ich opracować
Podali coś z Wiednia? Za tydzień tam będę...
Ostatnio edytowany przez Ursi (2019-01-28 07:38:18)
Podobno przesyłka już nadana. Dziękuję
Witam
Historia kolejnictwa nie jest moim konikiem ale chętnie zerkam. Miałem w rękach publikację Pani Stojak ale chyba lepiej jak głos zabierze fachowiec w temacie. Polecam lekturę:
Dariusz Opaliński, Stacja kolejowa Rozwadów. Głos w dyskusji nad początkami rozwadowskiego kolejnictwa na marginesie książki Grażyny Stojak, Stacja kolejowa Rozwadów. Akta galicyjskie c.k. Ministerstwa Kolei Żelaznych. Kwerenda w Archiwum Głównym Akt Dawnych w Warszawie, Stalowa Wola 2017, 80 ss.
Galicja. Studia i materiały 4, 2018
http://cejsh.icm.edu.pl/cejsh/element/b … LINSKI.pdf
Ostatnio edytowany przez jasiek09 (2020-06-08 20:23:39)
O rany. Dobrze, że to ktoś napisał... nie muszę ja znów się czepiać i zrzędzić...
Zespół 310 to w głównej mierze korespondencja dziesiątki tysięcy stron tekstu pisanego kurentą. Przeczytanie tego to zajęcie na lata. Kartkując pracę p. dr Stojak ma się wrażenie, że zachłysnęła się planami i tylko je wykorzystała.
Ostatnio edytowany przez Ursi (2020-06-09 16:30:56)