Niezale¿ne forum dla fascynatów dziejami Lezajska
5 wrze¶nia br na konferencji w Przemy¶lu wyg³oszê referat po¶wiêcony bardzo ciekawym, lecz zupe³nie nieznanym wydarzeniom w Piskorowicach i Mo³yniach. W prezentacji liczne fotografie z epoki, szkice sytuacyjne itd. Zapraszam w imieniu swoim i organizatorów!
Wiêcej szczegó³ów tutaj:
http://tpn.pbp.webd.pl/2014adokumenty/gal0.pdf
W ramach konferencji odbêdzie siê tak¿e premierowa prezentacja Wojskowej i wojennej korespondencji braci Lejów!
Ostatnio edytowany przez Ursi (2014-08-19 13:33:27)
Mi³o mi poinformowaæ, ¿e ukaza³ siê mój artyku³ po¶wiêcony walkom o Piskorowice i Mo³ynie w czerwcu 1915 roku:
S³awomir Ku³acz, Walki o Piskorowice i Mo³ynie (14–16 czerwca 1915), [w:] Do¶wiadczenia ¿o³nierskie Wielkiej Wojny. Studia i szkice z dziejów frontu wschodniego I wojny ¶wiatowej, red. M. Baczkowski, K. Rusza³a, Kraków 2016, s. 349–371.
Artyku³ zawiera trzy fotografie przedstawiaj±ce folwark i pa³ac w Piskorowicach po walkach oraz sze¶æ szczegó³owych map wykonanych przez doskona³ego ilustratora, Andrzeja Michalika.
Serdecznie polecam zakup ksi±¿ki. Mój tekst jest pierwszym tak szczegó³owym opisem walk nad Sanem. Schodzê z nim do poziomu kompanii, przedstawiam rozwój sytuacji z dok³adno¶ci± do mniej-wiêcej kwadransa.
W planach mam ksi±¿kê, która na podobnym poziomie szczegó³owo¶ci opisze ca³o¶æ walk na Le¿ajszczy¼nie, ale przyjdzie na ni± jeszcze trochê poczekaæ.
Ostatnio edytowany przez Ursi (2016-10-11 11:37:06)
Drugiego kwietnia o godzinie 17.00 wyg³oszê w Muzeum Ziemi Le¿ajskiej prelekcjê pt. Bój o Piskorowice 15 czerwca 1915. Serdecznie zapraszam!
Je¶li kto¶ z Pañstwa bêdzie w Krakowie 26 pa¼dziernika, to zapraszam na konferencjê Gdy pêka³y kordony, a rodzi³y siê granice… Galicja i jej mieszkañcy w drodze do niepodleg³o¶ci.
Miejsce: Uniwersytet Pedagogiczny im. KEN w Krakowie, ul. Podchor±¿ych 2, Aula A1
miêdzy godz. 12.40 a 13.00 bêdê opowiada³ o walkach pod Le¿ajskiem w 1914 roku, a konkretnie próbie forsowania Sanu pod Rzuchowem i Piskorowicami (14–16 pa¼dziernika).
Ostatnio edytowany przez Ursi (2018-10-12 17:55:15)