Niezale¿ne forum dla fascynatów dziejami Lezajska
Niestety informacje z tego czsu s± mizerne ... ot oboje mieli po 18 lat a ¶wiadkami byli Andrzej Szlongiewicz(sic) Marcin R.... (nieczytelne) Mieszkali pod 161 (co¶ mi sie nie zgadza bo po¼niej mieszkali tam moi przodkowie) Slubu 20 12 udzieli³ Marcin K³osowicz
Ma³¿eñstwo stosunkowo niedawne (lata 60? XIX w.):
M. Serafin (Marcin, Maciej czy Mateusz - bo ró¼no¶ci tu s³ysza³em): http://www.aordycz.com/aord2/6151.html i Marianna z Ra¼nikiewiczów: http://www.aordycz.com/aord2/6152.html
Mieli 5 dzieci prawie "wspó³czesnych", ale czy wiadomo co¶ o przodkach w/w pary?
MARCIN Serafin ur siê w 1817 r. jako syn Szymona i Julii http://aordycz.com/aord2/7016.html
Marianna Ra¿nikiewicz ur sie w 1827 jako córka i tu jest problem bo jej ojciec jest wymieniany raz jako Wawrzyniec a raz jako Wojciech (ale ta drugi jest chyba prawdziwszy) i Marianny Baj c. Marcina.
Slub Marcina i MArianny mia³ miejsce w 1852 r.
dzieki. Na http://familytrees.genopro.com/533941 ojciec w/w Mariannny z Bajów Ra¼nikiewiczowej wystêpuje jako Maciej, nie Marcin. Ale to chyba czêsta pomy³ka w ksiêgach.
Jako spadkobierca Serafinów dzêkujê za pomoc.
Prosze o dopisanie Stanis³awa Serafina (1801-1854) do drzewka serafinów. By³ on synem Walentego Serafina (ur. ok 1780 zapewne pomiêdzy 1770 a 1776). Zmar³ w Wildenthal w 1854r.. Tak wiêc Walenty Serafin z ¿on± Katarzyn± Stobersk± winni mieæ 4 dzieciaków:
- Stanis³awa ur. 1801 r wyjecha³ z Le¿ajska po ¶lubie w 1828 roku do Wildenthal z ¿on± Julianna Steuer (prawdopodobnie by³ szewcem)
- Urszulê ur. 1803 r. -¶lub z Sebastian Jakubiec w 1830 r. w Le¿ajsku.
- Teklê ur. 1811 r. ¶lub z Tryczyñski w Le¿ajsku
- Szymona
¦lub Walentego Serafina z Katarzyn± Stoblewsk± odby³ siê w 1794 roku w Le¿ajsku.
Moje powi±zania:
Walenty Serafin ur przed 1777 w Le¿ajsku
Stanis³aw Serafin (1801-1854) ur. w Le¿ajsku
Jan Serafin (1835 1887) ur. w Wildenthal -szewc
Adam Serafin (1880 1970) ur. w Wildenthal -spisany ¿yciorys -szewc
Stefan Serafin (1907 1973) ur. Nowy Dzikowiec (dawniej Wildenthal)- spisany ¿yciorys -szewc
Henryk Serafin (1941 - ) ur.Nowy Dzikowiec - spisany ¿yciorys
Krzysztof Serafin (1971 - ) czyli ja - spisany ¿yciorys
Bardzo ciekawe mog± byæ powi±zania Serafinów z Dzikowca z tymi z Le¿ajska i samo poszukiwanie ¼ród³a powstania tego rodu na tych terenach.
Dziekujê za pomoc w poszukiwaniach. Obecnie skupiê siê na Walentym Serafin i jego przodkach.
Krzysztof Serafin
krzysztof.serafin@wp.pl
chrisser napisał:
Bardzo ciekawe mog± byæ powi±zania Serafinów z Dzikowca z tymi z Le¿ajska i samo poszukiwanie ¼ród³a powstania tego rodu na tych terenach.
Dziekujê za pomoc w poszukiwaniach. Obecnie skupiê siê na Walentym Serafin i jego przodkach.
Krzysztof Serafin
krzysztof.serafin@wp.pl
Niestety ksiêgi metrykalne w Le¿ajsku s± od 1786 r. i to utrudnia dalsze poszukiwania.
Pozdrawiam
genek
PS
Jak do tej pory to znalaz³em najstarszego Serafina w Le¿ajsku w latach XX XVIII w. w zapisach z ksiêgi wójtowskiej. W 1759 r. lustracji starostwa wystêpuje szewc Micha³ mieszkaj±cy razem z synem Bart³omiejem przy ulicy ci±gn±cej siê od Bramy Krakowskiej. Micha³ ten jest najprawdopodobniej dziadkiem Walentego.
Nie wiem jak mam Panu dziêkowaæ za pomoc.
Jak zauwa¿y³em tak w Le¿ajsku jak i Dzikowcu i Cmolasie w okresie XVIII wieku i wcze¶niej zamieszkiwali Serafinowie
Oto lista otrzymana od sympatycznego historyka Pana Wojciecha Mroczki.
"Przesy³am wykaz kilku osób z rodu Serafinów, które zosta³y odnotowane na pocz±tku XVIII w. w aktach metrykalnych parafii Cmolas:
Agnieszka Serafin z Zarêbek w 1705 r.
Jakub Serafin z Mechowca w 1707 r
Zofia Serafinka z Przywozu ( Dymarki) w 1707r.
Tomasz i Maria Serafin z Rudy ( dzisiaj czê¶æ wsi Mechowiec) w 1707 r.
Jakub i Regina Serafin z Mechowca w 1712 r.
Jan i Zofia Serafin z Przywozu w 1719 r.
Nale¿y stwierdziæ, ¿e rodziny o nazwisku Serafin w I po³owie XVIII w. mieszka³y te¿ poza Dzikowcem w Cmolasie, Dymarce, Jeziórku, Mechowcu, Przywozie.
Uda³o mi siê dotrzeæ do dokumentów, które znacznie uzupe³niaj± moj± wiedzê na temat rodu Serafinów z Dzikowca. Otó¿ rodziny o tym nazwisku mieszka³y w tej miejscowo¶ci ju¿ na pocz±tku II po³owy XVII w. W aktach metrykalnych parafii Kolbuszowa mamy pod dat± 15 stycznia 1668 r. odnotowany chrzest Agnieszki , córki Reginy i Kacpra Opaliñskich z Dzikowca. Jako rodzice chrzestni zostali odnotowani Andrzej Zuba i Ewa Serafinka równie¿ z Dzikowca. Ten zapis metrykalny jest jednoznacznym dowodem na to , ¿e rodzina o nazwisku Serafin mieszka³a w Dzikowcu ju¿ w 1668 r. Rodziny Serafinów mieszka³y tak¿e wtedy w Mechowcu, bo 14 lutego 1674 r. mamy odnotowany chrzest Reginy, córki Wojciecha i Jadwigi Serafin z Mechowca. Ojcem chrzestnym by³ Jacek Guskowicz z Cmolasu i Ewa Serafinka z Mechowca. Mo¿na s±dziæ, ¿e ówczesna rodzina Serafinów z Mechowca posiada³a znaczny presti¿, gdy¿ ojciec chrzestny ich córki pochodzi³ z rodu Guskowiczów, z którego wywodzili siê ówcze¶ni nauczyciele i organi¶ci z Cmolasu.
Pozdrawiam. Wojciech Mroczka
genek72 napisał:
Cd ma³¿eñstw: pochodz± z moich notatek wiêc mog± siê wkra¶æ b³edy. Je¿eli kogo¶ zainteresuje jakie¶ ma³¿eñstwo to proszê pytaæ. Wtedy rozwinê zapis ;-)
Interesuj± mnie te wpisy
w 1786 Józef Repelewicz i Marianna Serafinowa
1789 Józef Gdula i Marianna Serafiñska
1790 Tomasz Ordyka i Helena Serafinowa
1797 Maciej Horowski i Anna Serafin
XIX w.
1830 Micha³ Jakubiec i Urszula
Walenty Tryczyñski i Tekla
Mogê jeszcze o nie prosiæ
Witam ponownie
Ogl±daj±c to drzewko http://aordycz.com/aord2/11036.html zastanawiam siê sk±d pochodz± dane o najstarszych Serafinach w Le¿ajsku. Czy osoby o tym nazwisku mieszka³y w Le¿ajsku równie¿ przed rokiem 1700? Zastanawiam sie jak dociec sk±d pochodzi ród Serafinów na tych terenach (obecne województwo podkarpackie)
Patrz±c na obecn± ilo¶æ zameldowanych w Polsce osób o nazwisku Serafin http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/serafin.html mozna przypuszczaæ, ¿e ród ten pochodzi z obszaru lasowiackiego (w wid³ach Wis³y i Sanu). Nazwisko Serafin pierwszy raz pojawia siê wraz z kolonizacj± w³osk± w Krakowie (W³osi o nazwisku Serafin byli sprowadzeni do Polski przez króla celem zarz±dzania krakowskimi i ruskimi kopalniami soli). Znana jest tu postaæ Miko³aja Serafina, który mia³ ojca W³ocha, a matkê Polkê i by³ mocno zwi±zany z dworem królewskim. Pomimo obracania duzymi kwotami nie osiagnêli oni wysokiej pozycji, gdy¿ nie mieli posiad³o¶ci i nie byli szlacht±. Mogli za to staæ siê rzemie¶lnikami i dzia³aæ na królewszczyznach, a takim terenem by³ w³a¶nie obszar Puszczy Sandomierskiej i jej okolic.
Poza poszukiwaniem w³asnych korzeni interesuje mnie te¿ historia rodu Serafinów w Le¿ajsku.
poszukujê równie¿ informacji o le¿ajskich Serafinach z okresu rozbiorów i okresu staropolskiego. Na forum miasta odczyta³em informacjê, ¿e Serafinowie nale¿eli w XVIII i XIX w. do cechu garncarskiego. My¶la³em wcze¶niej, ze tylko szewstwem siê zajmowali.
Dzieki ¿yczliwo¶ci uzytkownika genek72 uda³o mi siê odnale¼æ przodków w Le¿ajsku.
1. Walenty Serafin (1773 - ? )
Urodzony w Le¿ajsku w 1773 roku. W roku 1794 bierze ¶lub z Katarzyn± Stobiersk±. Ze zwi±zku tego narodzi³o siê czworo dzieci:
- Stanis³aw ur. 1801 roku
- Urszula ur. w 1803 roku
- Tekla ur w 1811 roku
- Szymon
Walenty Serafin by³ szewcem z zawodu co zosta³o odnotowane przy akcie ¶lubu jego córki Urszuli z Micha³em Jakubcem:
„ 15 XII 1830 – On 28 l. syn Sebastiana Jakubiec i Marianny córki Jana Ga³ka rolnika z Le¿ajska, Ona 27 l córka Walentego Serafina i Katarzyny córki Walentego Stobierski, szewca z Le¿ajska. ¦wiadkami byli Maciej Sawicki piekarz i Wawrzyniec Gdula- tkacz.”
W roku 1830 odby³ siê te¿ ¶lub Walentego Tryczyñskiego z Tekl± Serafin córk± Walentego Serafin. Jego najstarszy syn te¿ para³ siê szewstwem.
Niestety ksiêgi metrykalne w Le¿ajsku s± od 1786 roku i to utrudnia dalsze poszukiwania.
Brakuje mi jeszcze wyciagu z rejestru zgonu Walentego Serafina, choæ wydaje mi siê, ¿e tam nie znajdê zapisanych jego rodziców (nie byli wpisani w ksiêdze ¶lubów). Ciekawi mnie tylko czy zmar³ w Le¿ajsku, czy w Nowym Dzikowcu.
genek72 napisał:
Przepraszam za zw³okê, ale o wszystkim napiszê w tym tygodniu
Pozdrawiam
genek
ok z góry dziêkujê
tak na marginesie przegl±da³em ostatnio Lustracjê starostwa Le¿ajskiego z 1565 roku i w spisach rzemieslników, ch³opów itd nie znalaz³em ani jednego nazwiska Serafin. Oznacza to, ¿e nazwisko to "przywêdrowa³o" do Le¿ajska po 1565 roku. Nos podpowiada mi jednak trop w³oski tego nazwiska (rodzina Miko³aja Serafina -¿upnika ¿up krakowskich i ruskich, który ¿y³ w po³owie XV wieku).
Nowy u¿ytkownik
Teraz troche sie pogubilem przez tych dwóch Jakubów. Ja w swojim drzewie mam Agnieszke Chlebowicz, zd. Serafin. Ja ja mam jako corke Jakuba Serafina i Katarzyny Baj, natomiast daty urodzenia ani daty zgonu ich nie znam, takze ich rodzice sa mi nieznajome. Czy ktos oze pomóc?