Niezale¿ne forum dla fascynatów dziejami Lezajska
nie czyta³em wiêc nie wiem za bardzo o co chodzi. ¯adnego Straszyñskiego w rodzinie nie by³o.
Owszem Turkiewicz i Antonina z Szeligów mieli dwie córki.
Jedna Julia (1863 Le¿ajsk - 21 May 1945 Lwów), jej mê¿em by³ Boles³aw Micha³ Straka (28 Sep 1853 Filipowice w pow. Brzeskim - 26 Jan 1908 Przemy¶l)
Druga Barbara (4 Dec 1864 Le¿ajsk - 1946 Le¿ajsk), jej mê¿em od maja 1887 by³ W³adys³aw Poraj Chlebowski (1850 gdzie¶ na Pokuciu - 31 Mar 1918 Le¿ajsk)
genek72 napisał:
W koñcu uda³o mi siê kupiæ nowy numer. I mam pytanie do artyku³u p. Chmury: czy wymieniany tam ziêæ Turkiewicza, Straszyñski to Boles³aw Micha³ Straka, czy te¿ organista mia³ jeszcze jedn± córkê?
Pozdrawiam
genek
Genek, móg³by¶ wrzuciæ spis tre¶ci najnowszego numeru?
O. Efrem- o narodzeniu ¶w. Franciszka(ikonografia)
o. Rudziñski o ko¶cio³ach Sarzyny
Depowskiego przedruk o powstaniu styczniowym
Moszumañski "Jeszcze o powstaniu styczniowym w Le¿ajskiem
Mariki Raróg "wspomnienie o Stanis³awie Lubowieckim" (b. ciekawy artyku³)
Fedirko pisze o pierwszym pobycie ks. Karola Wojty³y w Le¿ajsku
Iwona tofilska przeprowadza wywiad z poetk± Ma³gorzat± Walawsk± - Socha
St. Chmura pisze o listach Konstantego Kiszakiewicza z Hameryki
Steliga pisze o zwierzêtach z okolicy w okresie pó¼nojesiennym i zimowym
Matkowski pisze dalej o ¼ród³ach i bibliografii
A na koniec Sarzyñski przedtawia Kalendarium TMZL za 2013 r.
Pozdrawiam
genek
genek72 napisał:
W koñcu uda³o mi siê kupiæ nowy numer. I mam pytanie do artyku³u p. Chmury: czy wymieniany tam ziêæ Turkiewicza, Straszyñski to Boles³aw Micha³ Straka, czy te¿ organista mia³ jeszcze jedn± córkê?
Pozdrawiam
genek
Przeczyta³em ten artyku³, wygl±da na to ¿e Boles³aw Straka ziêæ Turkiewicza to Boles³aw Straszyñski ziêæ Turkiewicza z Milwaukee, jest to jedna i ta sama osoba.
a Straszyñska to Julia Strakowa.
Jako Straszyñski funkcjonowa³ w USA, pod takim nazwiskiem jest wymieniony w prawie polonijnej:
Niedziela : tygodnik ilustrowany dla ludu polskiego w Ameryce. 1893, nr 36
w wydawnictwach polonijnych: Dzieje Zjednoczenia Polskiego Rzym.-Kat. w Ameryce, Chicago 1913.
Pod takim nazwiskiem funkcjonuje w U.S. Naturalization Record Indexes
A tak¿e tu: J. Mi±so, Dzieje o¶wiaty polonijnej w Stanach Zjednoczonych, PWN, Warszawa 1970
Widocznie w kraju funkcjonowa³ jako Straka i tak zosta³ pochowany w Przemy¶lu: http://www.cmentarzeprzemysl.pl/pages/m … 1&id=14511
i jego ¿ona na cm. £yczakowskim (pole 70) we Lwowie równie¿ jako Straka
Ostatnio edytowany przez ksz (2014-08-05 13:19:17)
genek72 napisał:
Pozdrawiam
genek
Ja natomiast zastanawiam siê o jakich Chodziñskich (mieszkaj±cych w Chicago) mowa w artykule Chmury: "by³em tak¿e u Chodziñskich, maj± sklep obrazów, oboje uczciwi ludzie - malarzem ju¿ nie jest - maj± córeczkê ma³±".
http://aordycz.com/aord2/3964.html lub http://aordycz.com/aord2/3965.html ?
Kiedy¶ by³y w CIT (Rynek), teraz to nie wiem... mo¿e tu? http://www.citik.kultura.lezajsk.pl/
Spotkanie odbêdzie siê 30 grudnia 2014 r. o godz. 16:30 w sali konferencyjnej Muzeum Ziemi Le¿ajskiej w Le¿ajsku (ul. Mickiewicza 20 A).
Program Spotkania:
Otwarcie spotkania: prezes zarz±du TMZL Leszek Sarzyñski
Prezentacja dzia³alno¶ci TMZL
Wyst±pienie autorów artyku³ów:
Leszek Sarzyñski
Jakub Szeliga
Inga Kunysz
Zbigniew Moszumañski
Justyna Jaroszewicz
Stanis³aw Chmura
Iwona Tofilska
Marian Matkowski
Dyskusja
W ramach spotkania odbêdzie siê prezentacja utworów muzycznych w wykonaniu uczniów z Pañstwowej Szko³y Muzycznej ( I stopnia ) w Le¿ajsku oraz wspólne kolêdowanie.
Zespó³ Redakcyjny
Almanachu Le¿ajskiego
— widzia³ kto¶ spis tre¶ci?
A wiedzia³ kto¶ wcze¶niej o tym spotkaniu? Chyba co¶ przeoczy³em, bo tu nawet nic nie napisali https://www.facebook.com/tmzl.lezajsk/timeline .
Pozdrawiam
genek
Ursi napisał:
Spotkanie odbêdzie siê 30 grudnia 2014 r. o godz. 16:30 w sali konferencyjnej Muzeum Ziemi Le¿ajskiej w Le¿ajsku (ul. Mickiewicza 20 A).
Program Spotkania:
Otwarcie spotkania: prezes zarz±du TMZL Leszek Sarzyñski
Prezentacja dzia³alno¶ci TMZL
Wyst±pienie autorów artyku³ów:
Leszek Sarzyñski
Jakub Szeliga
Inga Kunysz
Zbigniew Moszumañski
Justyna Jaroszewicz
Stanis³aw Chmura
Iwona Tofilska
Marian Matkowski
Dyskusja
W ramach spotkania odbêdzie siê prezentacja utworów muzycznych w wykonaniu uczniów z Pañstwowej Szko³y Muzycznej ( I stopnia ) w Le¿ajsku oraz wspólne kolêdowanie.
Zespó³ Redakcyjny
Almanachu Le¿ajskiego
— widzia³ kto¶ spis tre¶ci?
O. Efrem pisze o ikonografii ¦w. Franciszka
Z. Moszuañski o Strzelcach z Le¿ajska
i. Kunysz o historii ko¶cio³a w Brzózie Królewskiej
J. Szeliga o Tadeuszu Ra¼nikiewiczu
S. Chmura o Eugeniuszu Kiszakiewiczu
Justyna Jarosiewicz praca o Dêbnie (na konkurs - ha ciekawe, ¿e znalaz³em siê tam na zdjêciu )
I Tofilska - wywiad z Soch± -b. dyrektorem biblioteki
M. Matkowski - o nowo¶ciach wydawniczych
Sarzyñski o dzia³alno¶ci TMZL